همه چیز درباره ی خودروهای برقی ( EV یا Electric vehicle )
خودروهای برقی این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و استفاده از آنها با سرعت بالایی رو به گسترش است. این نوع خودروها در کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود کیفیت هوا نقش موثرتری ایفا میکنند. در یک خودروی برقی خبری از موتور درونسوز و به تبع آن اگزوز نیست.
خودرو برقی چیست؟
خودروی برقی (EV یا ( Electric vehicle ، به خودرویی گفته میشود که از باتریهای قابل شارژ به عنوان منبع انرژی، و از موتور الکتریکی به عنوان نیروی محرکه استفاده میکند.خودروی برقی از یک یا چند موتور الکتریکی برای حرکت استفاده میکند. این خودروها از نظر زیستمحیطی، اقتصادی و فناوری مزایایی دارند .در یک ماشین برقی انرژی لازم توسط باتری تامین میشود.
نحوه کارکرد خودروهای برقی
خودروهای برقی به جای سوخت فسیلی از برق برای تامین انرژی موتور استفاده میکنند. این خودروها دارای یک باتری قابل شارژ هستند که انرژی برق در آن ذخیره میشود. موتور الکتریکی با کمک انرژی موجود در باتری، نیروی لازم برای حرکت چرخها را تولید میکند. بهطور کلی در یک ماشین الکتریکی، قوای محرکه ساختار سادهتری نسبت به مدلهای بنزینی و دیزلی دارد.
خودرو برقی در ایران
تاریخ خودرو برقی در ایران از سال ۱۳۸۱ خورشیدی آغاز شد. البته رواج خودروهای برقی در ایران سالها زمان برد. اگرچه از سال ۱۳۸۱ تاکنون مدلهای مختلفی از خودروهای برقی، هیبرید و پلاگین هیبرید با برندهای خارجی در دسترس خریداران داخلی قرار گرفته است و در دور جدید واردات هم، تعدادی ماشین چینی برقی وارد شده است، اما هنوز خودروهای برقی ایرانی به تولید انبوه نرسیدهاند.
سایپا هم ساینا برقی را در سال ۱۳۹۶ معرفی کرد و در اولین نمایشگاه تحول صنعت خودرو پیش روی بازدیدکنندگان قرار داد. این خودرو یک ماشین هاچبک است و ترکیبی از ساینا و کوییک به حساب میآید.
انواع ماشین برقی
انواع خودرو برقی از نظر نوع پیشرانه و منبع تغذیه به چند دسته تقسیم میشود. این دستهها عبارتند از:
خودرو برقی (BEV)
خودرو هیبرید (HEV)
خودرو پلاگین هیبرید (PHEV)
خودرو سلول سوختی (FCEV)
خودرو خورشیدی
خودرو برقی برد بلند (EREV)
مزایای استفاده از خودروهای برقی
خودروی برقی دارای مزایای متعددی است که میتواند به محیط زیست، اقتصاد و سلامت انسانها کمک کند. برخی از این مزایا عبارتند از:
صرفهجویی در هزینه سوخت، کاهش صداهای مزاحم و افزایش راندمان انرژی
هزینه کم نگهداری و استفاده
کاهش آلودگی هوا و حفظ محیط زیست
کاهش مشکلات تنفسی، قلبی و ریوی
میزان مصرف خودروهای برقی
برای محاسبه میزان مصرف خودروهای برقی، معمولا از واحد کیلووات ساعت در هر ۱۰۰ کیلومتر (kWh/100km) استفاده میشود. این واحد نشان میدهد که خودرو برای طی کردن ۱۰۰ کیلومتر چقدر انرژی الکتریکی مصرف میکند. به عنوان مثال، اگر خودروی برقی دارای باتری ۵۰ کیلووات ساعتی باشد و در هر ۱۰۰ کیلومتر مسافت ۲۵ کیلووات مصرف کند، میتواند با یک بار شارژ کامل حدود ۲۰۰ کیلومتر را طی پشت سر بگذارد.
نتیجه گیری
صنعت خودرو با سرعتی بالا در حال برقی شدن است و با ادامه روند کنونی و فروش ماشین برقی توسط شرکتها و خرید خودرو الکتریکی از سمت مردم عادی، عرصه بر مدلهای بنزینی و دیزلی تنگتر میشود. یک خودروی برقی مزایا و معایب خاص خود را دارد و نمیتوان آن را صد در صد پاک دانست. با پیشرفت تکنولوژی، معایب این نوع خودروها به تدریج در حال برطرف شدن است. هر چند برقی شدن خودروها مخالفان زیادی دارد، اما چنانچه برق مورد نیاز از منابع تجدیدپذیر تامین شود و میزان وابستگی باتری به عناصر کمیاب کاهش یابد، ماشین الکتریکی میتواند نقشی مهم در بهبود کیفیت زندگی بشر و حفظ محیط زیست ایفا کند.
منبع:خودرو 45