انواع بدنه خودرو بر اساس کلاس و فرم (بخش دوم)

یکی از اصلی‌ترین تقسیم‌بندی خودروها کلاس آن‌ها است که براساس فرم بدنه صورت می‌گیرد. نیاز به کلاس‌بندی خودروها زمانی احساس شد که تولید انبوه آن‌ها بیشتر و تنوع‌شان روز افزون شد.

انواع بدنه خودرو بر اساس کلاس و فرم (بخش دوم)

شوتینگ بریک

خودروهایی با بدنه‌ دو در که فرمی بین استیشن و کوپه دارد. شوتینگ بریک نیز مانند کوپه مسقف است. این بدنه در قسمت عقب شبیه استیشن و فست بک است اما در قسمت جلو فرمی مشابه کوپه دارد.

کانورتیبل

کانورتیبل به معنی لغوی قابل تبدیل، برای کلاس‌هایی استفاده می‌شود که در آن‌ها بدنه دو در و رو باز است. سقف این خودروها  به ‌صورت اتوماتیک باز و بسته می‌شود. کانورتیبل‌ها عموما چهار نفره هستند. سقف جمع‌شونده آن‌ها گاهی از جنس پارچه یا برزنت است، که در این‌صورت Soft Top‌ نام می‌گیرند و گاهی نیز این سقف جمع‌شونده از جنس فلزی و هم‌رنگ بدنه است که به آن Hard Top‌ می‌گویند. این کلاس در ایران کروک نامیده می‌شود. کارنوتیبل‌ها دو در هستند اما چهار صندلی دارند.

رودستر

این کلاس نیز کاملا مشابه کانورتیبل است. با سقف جمع شونده‌ پارچه‌ای یا فلزی و بدنه‌ی دو در. تنها تفاوت این دو کلاس در تعداد صندلی‌های آن‌ها است. رودسترها دو سرنشینه هستند. این کلاس در ایتالیا و آلمان اسپایدر خطاب می‌شود.

لیموزین

خودروهای این کلاس که اتومبیل‌های تشریفاتی را در بر می‌گیرد بدنه‌‌ای شبیه سدان اما کشیده‌تر دارند. مهمترین استاندارد لیموزین فاصله‌ محوری بیشتر آن از حالت عادی است. در مواردی با وجود طول بیشتر لیموزین با همان چهار در تولید می‌شود و در مواردی با شش در یا حتی بیشتر که البته در این صورت خودرو خارج از استانداردهای لیموزین قرار می‌گیرد. لیموزین بیشتر در مناسبات مختلف برای تشریفات و نقل مکان افراد سرشناس به کار می‌رود و دارای خصوصیات لوکس و تجملی است.

رگ‌تاپ

رگ تاپ ها ، خودروهای شهری کوچک با سقف تاشو یا سانروف دستی هستند. این سقف تاشو یا سانروف دستی عموما از جنس پارچه یا جنسی نرم بود که قابلیت جمع شدن داشت. تفاوت دیگر این کلاس با سدان‌ها دو در بودن بدنه‌ آن‌ها است. رگ‌تاپ‌ها که از خط تولید در صنعت خودروسازی خارج شده‌اند ۴ صندلی داشتند.

ناچ‌بک

بدنه‌ این کلاس که با کوپه و سدان هم‌پوشانی دارد، در قسمت کاپوت و موتور خودرو کشیده‌تر است و بخش مربوط به صندوق عقب در آن کوتاه‌تر است. کابین نیز در این کلاس به دلیل تک ردیفه بودن صندلی‌ها کوتاه‌تر از فرم سدان دیده می‌شود. زاویه‌ تشکیل شده بین شیشه‌های عقب و جلو و ستون‌ها در این کلاس نیز تیزتر از کلاس کوپه و سدان است.

سوپرکار

این کلاس که فرمی بین کوپه، فست بک و ناچ‌بک دارد به کلاس ابرخودروها نیز معروف است. ابعاد آن بزرگتر از باقی کلاس‌های گفته شده است و فاصله‌ کف خودرو با زمین در آن‌ها بسیار کم در نظر گرفته می‌شود تا ظاهری کاملا اسپرت بگیرند. سقف آن‌ها کوتاه و محدب و طراحی بدنه در آن‌ها معمولا خشن و زاویه‌دار است. خودروهای این کلاس از نظر فنی بسیار قوی هستند و قیمت بالایی دارند.

کلمات کلیدی
متنی نویسنده :

اداره راهبری توسعه کسب و کار